Diet dan Pemakanan Sihat

diet-dan-pemakanan-sihat

Persepsi mengenai makanan sihat setara dengan makanan mahal perlu diubah kerana hakikatnya tidak begitu. Kunci kepada makanan sihat adalah sederhana, seimbang dan mempunyai pelbagai kandungan khasiat yang diperlukan badan.

Sebagai contoh, untuk kekal sihat, kita tidak semestinya perlu menggunakan beras mahal tetapi memadailah jika mengawal kuantiti nasi. Ini kerana badan kita tidak memerlukan ‘simpanan’ berlebihan dan hanya mempunyai kapasiti tertentu saja.

APAKAH yang perlu diberi perhatian dalam pemilihan makanan?

Pemilihan makanan yang sihat tidak semestinya mahal. Anda boleh makan apa sahaja asalkan anda bijak memilih hidangan rendah kalori, dalam kuantiti yang sepatutnya dan pada masa sama dapat memenuhi keperluan sumber nutrien diperlukan tubuh.

Namun begitu, anda perlu berjaga-jaga dengan makanan bergoreng dan berlemak. Bukan tidak dibenarkan langsung, namun harus bijak mengawal pengambilan makanan yang memberi kesan buruk kepada kesihatan. Pengambilan makanan bergoreng atau berminyak boleh dihadkan kepada dua kali seminggu, itupun jika anda teringin menikmatinya.

Sebaiknya anda lebihkan pengambilan sayuran, buah-buahan dan pelbagai bijirin yang kaya dengan pelbagai khasiat. Jika ingin mengambil ayam, buang lemak pada kulit ayam sebelum menikmatinya.

Jika anda ada masalah kolesterol tinggi, hadkan pengambilan hati binatang, telur kuning, telur ikan dan sotong.

Paling penting, ambil air kosong enam hingga lapan gelas ketika bekerja kerana ia membantu proses membersihkan dalaman badan dan mengurangkan rasa lapar. Namun, individu yang menghidap lemah jantung perlu mengehadkan pengambilan air kosong mengikut saranan doktor dan pakar pemakanan.

BERAPAKAH jumlah kalori yang sepatutnya diambil oleh seseorang individu?

Secara umum, lelaki memerlukan 2,000 hingga 2,200 kalori sehari manakala wanita memerlukan 1,800 hingga 2,000 kalori.

BERAPAKAH jumlah kalori yang perlu diambil ketika sarapan?

Sebaiknya jangan ambil lebih daripada 350 hingga 400 kalori.

APAKAH sajian cadangan untuk sarapan?

Setiap kali bersarapan, ia perlu dilengkapi dengan sumber karbohidrat, protein dan vitamin. Sebagai contoh, anda boleh mulakan hari anda dengan mengambil sarapan ringkas seperti roti atau bijirin yang tidak mengandungi banyak gula seperti oat.

Untuk menikmati roti telur, pastikan ia tidak dimasak menggunakan minyak yang banyak. Selain itu, anda juga boleh makan roti bersama telur separuh masak, digoreng tanpa minyak atau telur yang dimasak hancur. Jangan lupa mengambil buah seperti pisang dan epal untuk melengkapkan menu sihat.

Sarapan boleh dilengkapi bersama secawan kopi atau teh, tapi tidak terlalu pekat dan manis serta tidak lebih daripada tiga cawan sehari. Jika ingin menambah susu, sebaiknya pilih susu rendah lemak atau tanpa lemak dan elakkan daripada penggunaan susu pekat.

Bagi penggemar minuman malt pada waktu pagi pula, elak daripada menambah gula atau susu pekat kerana ia sudah mengandungi manisan semula jadi.

Jika mahu menikmati sarapan di kedai, pilih jenis hidangan sihat dan kurang berminyak seperti capati, tose, roti jala atau pelbagai jenis sup.

Sampai di sini dahulu entri saya pada kali ini, semoga bertemu lagi pada entri lain yang akan datang. Terima kasih sebab sudi singgah disini~

Suka artikel ini? →


Post a Comment

0 Comments