Manfaat Tidur Kepada Kesihatan

manfaat-tidur-kepada-kesihatan

Hai Assalamualaikum dan selamat tengahari kepada para pembaca seposen.info yang saya kasihi, pada entri kali ini saya ingin membicarakan tentang Manfaat Tidur Kepada Kesihatan.

Tidur membuatkan anda berasa lebih baik tetapi kepentingannya bukan hanya meningkatkan mood ataupun menghilangkan lingkaran gelap dibawah mata.

Tidur juga merupakan salah satu konsep kesihatan dan gaya hidup sihat yang boleh mendatangkan manfaat kepada kesihatan fizikal kita seperti jantung dan juga kesihatan mental kita seperti emosi.

Purata keperluan tidur bagi bayi yang baru lahir hingga berumur 2 bulan adalah diantara 12 hingga 18 jam. Purata keperluannya berkurangan dengan meningkatnya umur sehingga 8.5 hingga 9 jam bagi seorang dewasa.

Antara 5 kelebihan seseorang yang menjaga waktu tidurnya adalah;

1. Menguatkan ingatan

Semasa tidur anda boleh menguatkan kenangan atau amalan kemahiran yang dipelajari semasa anda terjaga. Ia adalah satu proses yang dipanggil penyatuan.

2. Mengawal berat badan yang lebih baik

Mendapat tidur yang cukup boleh membantu anda mengekalkan berat badan dan sebaliknya kekurangan tidur menyebabkan risiko berat badan, sebahagian daripada masalahnya ialah tingkah laku. Jika anda letih anda mungkin kurang cenderung untuk pergi berjogging atau memasak makan malam yang sihat selepas kerja.

3. Mood yang lebih baik

Anda mungkin perasan bahawa apabila anda letih, anda lebih cenderung untuk menjadi pemarah. Itu bukan semua, tidak mendapat tidur yang cukup memberi kesan kepada peraturan emosi anda.

4. Mengurangkan stres

Stres dan tidur kedua-duanya boleh memberi kesan kepada kesihatan Kardiovaskular (kecergasan jantung). Tidur pasti boleh mengurangkan tahap tekanan dan dengan itu anda boleh mempunyai kawalan yang lebih baik terhadap tekanan darah anda.

5. Meningkatkan imuniti

Satu kajian mendapati orang yang mendapat 7 jam tidur malam atau kurang hampir 3 kali lebih berkemungkinan untuk jatuh sakit berbanding orang-orang yang mendapat sekurang-kurangnya 8 jam tidur malam.

Kesimpulannya sepanjang mana atau sesibuk mana anda menjadualkan masa bagi komitmen hidup anda, anda juga perlu menjadualkan masa untuk tidur supaya dapat menjamin kesihatan fizikal dan mental anda.

Semoga entri ini dapat memberi manfaat kepada pembaca semua. Jumpa lagi!~

Suka artikel ini? →


Post a Comment

0 Comments